ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 109/07

01 грудня 2010 року

15 год. 00 хв.

м. Київ,

вул. Садова, 3 а, к. 416

                                       

 

Голова Комітету Омельченко О.О.

За Секретаря Комітету Сінченко В.М.

 

Присутні: члени Комітету: Боднар О.Б., Ключковський Ю.Б., Черноморов О.М., Трайдук М.Ф., Горбатюк А.О., Демчишен В.В., Єгоров О.М., Касянюк О.Р.

Відсутні: Гордієнко С.В., Павленко В.В., Петренко В.М., Подгорний С.П., Надоша О.В., Фомін О.В.

Відповідальні працівники секретаріату Комітету: заступники Завідувача секретаріату Комітету Данилюк О.А., Желтова О.М., головні консультанти:     Дмитрук Л.В., Корнієнко Т.М., Рибак О.Ф., Шкуріна Л.Б., Юрчук Ю.А., старший консультант Федоренко Ю.В.

 

Запрошені:

 

Скаржинський В.Д. Ірпіньський міський голова Київської області;

Федорук А.П. Бучанський міський голова Київської області;

Венгрик О.П. Ворзельський селищний голова Київської області;

Кириченко А.І. Гостомельський селищний голова Київської області;

Садовський В.І. Коцюбинський селищний голова Київської області;

Євстєфєєв В.М. – депутат селищної ради, голова комісії промисловості, будівництва, транспорту, ДКГ, благоустрою та архітектури;

        Гапотченко В.І. заступник Керівника Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України;

Крот Ю.Ф. – головний консультант відділу висвітлення діяльності Верховної Ради України (інформаційне управління);

Онофрійчук П.В. – начальник Головного квартирно-експлуатаційного управління Збройних Сил України;

Півнів І.К. – начальник відділу нормативно-правового забезпечення Державного департаменту з усиновлення та захисту прав дитини Міністерства
України у справах сім'ї, молоді та спорту;

Маркелова Т.І. – начальник видавничо-інформаційного центру Національного університету ДПС України;

Шпильківська О.В. – помічник-консультант на громадських засадах н.д. Мельника П.В.;

Черній С.В. – журналіст;

Багіров Г.С. – заступник начальника Головного управління Держкомзему у Київської області;

Мошинська Н.І. – начальник управління містобудування і архітектури та розвитку інфраструктури Київської обласної державної адміністрації;

Добрянський Я.В. – голова Макарівської районної державної адміністрації Київської області;

Юр’їв С.Є.начальник відділу з прав людини Департаменту
конституційного та адміністративного права Міністерства юстиції України;

Вітка В.Л. – головний спеціаліст сектору з питань виборчого права відділу з питань нормативно-правового забезпечення організації влади на місцях Департаменту регіональної політики та місцевого самоврядування Секретаріату Кабінету Міністрів України;

Тимкович Б.Р. – головний спеціаліст Департаменту регіональної політики та місцевого самоврядування Секретаріату Кабінету Міністрів України.

 

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проект Постанови Верховної Ради України про довідник “Україна. Адміністративно-територіальний устрій” (реєстр. №7395, н.д. В.Сінченко, В.Демчишен).

2. Про проект Постанови про утворення міста Ірпеня Київської області (реєстр.№6594, н.д. П.Мельник).

3. Про проект Закону про внесення змін до статті 23 Закону України “Про місцеві державні адміністрації” (щодо повноважень місцевих державних адміністрацій) (реєстр. №7344, н.д. В.Забарський).

4. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” щодо розвитку підприємництва (реєстр. №7033,    н.д. Н.Королевська).

5. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про політичні партії в Україні” (щодо звітності партій за політичні та передвиборні програми) (реєстр.№1467, друге читання).

6. Про пропозиції Комітету щодо зняття з розгляду Верховною Радою України проекту Закону про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з проведенням місцевих виборів в окремих адміністративно-територіальних одиницях (реєстр. №1401) та проекту Закону про внесення змін до Закону України “Про Державний реєстр виборців” (щодо статусу і здійснення повноважень органів Державного реєстру виборців та складання списків виборців) (реєстр. №3469, прийнятого у другому читанні 01.12.2009 р.).

7. Про підготовку до проведення круглого столу “Проблеми законодавчого регулювання місцевих референдумів: український та зарубіжний досвід” та направлення на експертизу до Ради Європи (Програми РЄ “Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні”) проекту Закону України про місцевий референдум (реєстр. № 7082 від 03.09.2010 р.).

8. Про Робочу групу Комітету щодо вивчення можливості утворення населеного пункту на базі військового містечка Макарів-1.

9. Про затвердження персонального складу Робочої групи з питань впровадження Європейської Хартії місцевого самоврядування в Україні.

10. Про розгляд проекту вітання Комітету з нагоди Дня місцевого самоврядування в Україні, його затвердження та направлення для розміщення на офіційному веб-сайті Верховної Ради України та опублікування в газеті “Голос України”.

 

***

 

СЛУХАЛИ: Голова Комітету О.Омельченко ознайомив членів Комітету з проектом порядку денного засідання Комітету та запропонував висловити зауваження і пропозиції до нього.

О.Омельченко вніс пропозицію зняти з розгляду питання про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про політичні партії в Україні” (щодо звітності партій за політичні та передвиборні програми) (реєстр.№1467, друге читання), оскільки з даного питання не відбулося засідання підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян.

Пропозицію підтримано.

 

Перший заступник Голови Комітету О.Боднар внесла пропозицію щодо співпраці членів Комітету з Центром політичних студій. На даний час представництва Центру (повністю або шляхом легалізації) зареєстровані фактично в усіх областях України. Сформована матеріальна база та ефективна команда експертів і менеджерів як у столиці, так і в регіонах. До її складу входять політологи, економісти, соціологи, місцеві активісти, депутати різних рівнів та представники місцевих органів влади.

О.Омельченко вніс пропозицію доручити секретаріату Комітету підготувати для підписання проект листа-звернення про співпрацю Центру політичних студій та Комітету.

Пропозицію підтримано.

 

М.Трайдук поінформував присутніх, що Голова Верховної Ради України В.Литвин погодився із пропозицією народного депутата України А.Матвієнка щодо створення у Верховній Раді України робочої групи для доопрацювання поданого народними депутатами України проекту Закону про засади державної регіональної політики (реєстр. № 6242 від 01.06.2010) та доручив Першому заступнику Голови Верховної Ради України А.Мартинюку визначитися з її складом за участі членів комітетів з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики і з питань державного будівництва та місцевого самоврядування.

О.Омельченко запропонував народним депутатам України визначитися щодо можливої участі в роботі зазначеної групи та доручив секретаріату Комітету підготувати для підписання відповідний проект листа на адресу А.Мартинюка.

 

Пропозицію підтримано.

 

Після обговорення пропозицій, Голова Комітету запропонував прийняти оновлений проект порядку денного засідання Комітету за основу та в цілому з такою послідовністю питань:

1. Про проект Постанови про утворення міста Ірпеня Київської області   (реєстр. № 6594, н.д. П. Мельник).

2. Про Робочу групу Комітету щодо вивчення можливості утворення населеного пункту на базі військового містечка Макарів-1.

3. Про проект Закону про внесення змін до статті 23 Закону України “Про місцеві державні адміністрації” (щодо повноважень місцевих державних адміністрацій) (реєстр. № 7344, н.д. В.Забарський).

4. Про проект Постанови Верховної Ради України про довідник “Україна. Адміністративно-територіальний устрій” (реєстр. №7395, н.д. В.Сінченко, В.Демчишен).

5. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування  в  Україні”  щодо  розвитку  підприємництва  (реєстр.  №7033,   н.д. Н.Королевська).

6. Про пропозиції Комітету щодо зняття з розгляду Верховною Радою України проекту Закону про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з проведенням місцевих виборів в окремих адміністративно-територіальних одиницях (реєстр. №1401) та проекту Закону про внесення змін до Закону України “Про Державний реєстр виборців” (щодо статусу і здійснення повноважень органів Державного реєстру виборців та складання списків виборців) (реєстр. № 3469, прийнятого у другому читанні 01.12.2009 р.).

7. Про підготовку до проведення круглого столу “Проблеми законодавчого регулювання місцевих референдумів: український та зарубіжний досвід” та направлення на експертизу до Ради Європи (Програми РЄ “Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні”) проекту Закону України про місцевий референдум (реєстр. № 7082 від 03.09.2010 р.).

8. Про затвердження персонального складу Робочої групи з питань впровадження Європейської Хартії місцевого самоврядування в Україні.

9. Про розгляд проекту вітання з нагоди Дня місцевого самоврядування в Україні, його затвердження та направлення для розміщення на офіційному веб-сайті Верховної Ради України та опублікування в газеті “Голос України”.

 

 

 

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити порядок денний засідання Комітету в цілому.

ГОЛОСУВАЛИ:За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

1. 

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань державного будівництва В. Демчишена про проект Постанови про утворення міста Ірпеня Київської області (реєстр.№6594, н.д. П. Мельник).

Доповідач зазначив, що у проекті постанови за реєстр. №6594 народний депутат України П.Мельник пропонує утворити у Київській області місто Ірпінь за рахунок об’єднання і в межах існуючих міст Буча, Ірпінь з селищами міського типу Ворзель, Гостомель, Коцюбинське та надати йому статус адміністративного центру області. Він зазначає, що згідно чинного законодавства, що склалося за часів УРСР, столиця України м. Київ одночасно має статус адміністративного центру Київської області та адміністративного центру Києво-Святошинського району. Це створює правові та організаційні складності у функціонуванні відповідних органів управління, спричиняє зайві економічні витрати як державних і комунальних установ, організацій, так і жителів Київської області, які вимушені розшукувати необхідні установи по всій території міста Києва, створює додаткове транспортне навантаження.

Крім того, відповідно до указів Президії Верховної Ради Української РСР 1962-1965 років та наступними законодавчими актами до м. Ірпеня були віднесені селища міського типу Буча, Ворзель, Гостомель, Коцюбинське, які утворили за ці роки єдиний комплекс інфраструктури забезпечення громад комунальними та іншими послугами. Після віднесення у 2006 р. селища Буча до категорії міст виникли процеси дублювання окремих комунальних служб, утруднення доступу до медичної допомоги та інші проблеми забезпечення життєдіяльності громад.

Зазначені проблеми, на думку П.Мельника, можуть бути вирішені шляхом прийняття поданого ним проекту постанови.

В.Демчишен запропонував, щоб свою точку зору із цього питання висловили члени Комітету та запрошені на засідання представники територіальних громад.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, представники територіальних громад міст і селищ.

Члени Комітету в ході обговорення вказали на низку обставин, які необхідно враховувати при розгляді даного проекту постанови. Це стосується повноважень Верховної Ради України відповідно до пункту 29 частини першої статті 85 Конституції України. За змістом вказаного пункту вона може утворювати і ліквідовувати райони, встановлювати і змінювати межі районів і міст, відносити населені пункти до категорії міст, здійснювати найменування і перейменування населених пунктів і районів. Однак утворення міст серед цього переліку немає.

Формулювання проекту постанови щодо утворення міста Ірпеня не можна вважати коректним, оскільки місто Ірпінь на сьогодні існує і обліковується як адміністративно-територіальна одиниця.

Утворення «нового» міста Ірпінь, яке включає території інших міст і селищ, в тому числі й «колишнього» міста Ірпінь, викликає необхідність вирішення Верховною Радою України питання про встановлення меж новоутвореного міста. Це потребує попереднього вирішення органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування цілого комплексу питань у відповідності до Земельного кодексу України, законів України «Про землеустрій», «Про місцеве самоврядування в Україні», чинних норм Положення про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою Української РСР. Зокрема, необхідні рішення місцевих рад, підготовка проекту землеустрою, висновки обласної державної адміністрації. При цьому суб’єктом остаточного подання документів до Верховної Ради України є обласна рада.

Вирішення питання про утворення і найменування міста, тобто фактичного утворення нової міської громади на базі громад існуючих міст та селищ потребує в обов’язковому порядку з’ясування думки людей, які там проживають, що необхідно здійснити до прийняття відповідного рішення парламентом.

Надання постановою Верховної Ради України новоутвореному місту Ірпінь статусу адміністративного центру Київської області видається неможливим з огляду на наявність у частині третій статті 1 Закону України «Про столицю України – місто-герой Київ» норми про те, що Київська міська рада та Київська обласна державна адміністрація, їх органи розташовані у місті Києві.

Представники територіальних громад адміністративно-територіальних одиниць, які мали б скласти нову об’єднану міську громаду, висловилися проти пропозиції, внесеної народним депутатом України П.Мельником.

Таким чином результати обговорення засвідчили наявність цілого комплексу питань як правового, так і організаційно-розпорядчого характеру, пов’язаних з проблемою утворення міста Ірпінь на базі існуючих міст і селищ та надання йому статусу адміністративного центру Київської області. Вони потребують значної підготовчої роботи, залучення до вивчення проблеми місцевих і республіканських органів виконавчої влади, в тому числі Кабінету Міністрів України, органів місцевого самоврядування, з’ясування думки населення.

Голова Комітету О.Омельченко ознайомив присутніх з листом голови Київської обласної державної адміністрації А.Присяжнюка з проханням зняти з розгляду дане питання для додаткового опрацювання. Він вніс пропозицію запропонувати народному депутату України П.Мельнику доопрацювати поданий ним проект постанови за реєстр. №6595 із залученням всіх зацікавлених сторін із можливістю повторного його внесення на заміну та подальшого розгляду в Комітеті.

Пропозицію підтримано одноголосно.

 

2.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишена про Робочу групу Комітету щодо вивчення можливості утворення населеного пункту на базі військового містечка Макарів-1.

Доповідач ознайомив присутніх членів Комітету із зверненням ветеранів військової служби та праці, жителів військового містечка Макарів-1. Він зазначив, що питання утворення населеного пункту на базі розташованого на межі Київської та Житомирської областей військового містечка потребує серйозної попередньої підготовки і з’ясування всіх обставин. В.Демчишин запропонував створити Робочу групу Комітету щодо вивчення можливості утворення населеного пункту на базі військового містечка Макарів-1.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України,    Я.Добрянський.

УХВАЛИЛИ:

1. Створити Робочу групу Комітету щодо вивчення можливості утворення    населеного пункту на базі військового містечка Макарів - 1, залучивши до участі в її роботі представників Секретаріату Кабінету Міністрів України, Міністерства оборони України, Міністерства юстиції України, Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, Державного комітету із земельних ресурсів України,  працівників Апарату Верховної Ради України, органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади, провідних асоціацій органів місцевого самоврядування  (склад додається).

2. Надати керівникові Робочої групи право у разі необхідності вносити зміни до її персонального складу.

3. Робочій групі у термін до 22 грудня 2010 року забезпечити попередню підготовку питання та подати пропозиції на засідання Комітету.

ГОЛОСУВАЛИ:За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

3.

СЛУХАЛИ: інформацію члена Комітету А.Горбатюка про проект Закону про внесення змін до статті 23 Закону України “Про місцеві державні адміністрації” (щодо повноважень місцевих державних адміністрацій) (реєстр. №7344, н.д. В.Забарський).

Доповідач поінформував членів Комітету, що законопроектом за реєстр. №7344 яким пропонується доповнити повноваження місцевих державних адміністрацій стосовно вирішення питань щодо соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа, а також доповнити категорії дітей, відносно яких місцеві адміністрації виконують свої повноваження в галузі соціального забезпечення, що узгодить норми чинного законодавства та сприятиме покращенню захисту особистих немайнових та майнових прав дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа.

Потреба у внесенні змін до Закону України «Про місцеві державні адміністрації» виникла у зв’язку із поданням до Верховної Ради України проекту Закону про внесення змін до Цивільного кодексу України (щодо врегулювання правовідносин між органами опіки та піклування та фізичними особами, які потребують опіки та піклування) (реєстр. №6408 від 19.05.2010), де Кабінет Міністрів України пропонував визначити органи, відповідальні за опіку та піклування і розширити категорії осіб, над якими вони встановлюються. Даний законопроект було прийнято Верховною Радою України за основу 19 жовтня 2010 року. Однак він не містив положень щодо внесення необхідних узгоджених змін до Закону України  «Про місцеві державні адміністрації».

У зв’язку із неможливістю внесення зазначених змін до законопроекту за реєстр. №6408 у ході його підготовки до другого читання (зважаючи на вимоги частини першої статті 116 Регламенту Верховної Ради України), головою підкомітету з питань цивільного законодавства Комітету з питань правої політики, народним депутатом України В.Забарським подано законопроект за реєстр. № 7344, в якому пропонується внести зміни до статті 23 чинного Закону України «Про місцеві державні адміністрації», узгоджені зі змінами до Цивільного кодексу України.

Комітет з питань правової політики підтримує прийняття законопроекту за реєстр. №7344 за основу і в цілому та відзначає необхідність його спільного розгляду із законопроектом за реєстр. №6408 на пленарному засіданні Верховної Ради України.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України висловлює окремі зауваження до законопроекту та вважає, що за результатами розгляду у першому читанні він може бути прийнятий за основу з урахуванням вказаних зауважень.

А.Горбатюк запропонував членам Комітету підтримати прийняття даного законопроекту за основу.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до статті 23 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» щодо повноважень місцевих державних адміністрацій (реєстр. № 7344), поданий народним депутатом України В. Забарським, за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України під час розгляду цього питання народному депутату України А. Горбатюку.

ГОЛОСУВАЛИ:За” - 9 народних депутатів України, “Утримались” - 1 народний депутат України (Ю. Ключковський).

Рішення прийнято.

 

4.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишена про проект Постанови Верховної Ради України про довідник “Україна. Адміністративно-територіальний устрій” (реєстр.№7395, н.д. В.Сінченко, В.Демчишен).

Доповідач поінформував присутніх, що проектом постанови за реєстр. №7395 пропонується надати існуючому електронному довіднику «Україна. Адміністративно-територіальний устрій», який розміщений на офіційному веб-сайті Верховної Ради України, статусу офіційного, а також видати черговий офіційний довідник «Україна. Адміністративно-територіальний устрій» за рахунок коштів, передбачених окремим рядком у кошторисі витрат Апарату Верховної Ради України на 2011 рік.

В.Демчишен запропонував членам Комітету підтримати рішення щодо прийняття даного проекту Постанови за основу та в цілому.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

Члени Комітету відзначили актуальність і своєчасність законодавчої ініціативи, її практичну необхідність. Прийняття проекту Постанови сприятиме належному інформаційному забезпеченню органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, підприємств, установ, організацій та громадян потрібними офіційними відомостями про прийняті Верховною Радою України, органами місцевого самоврядування рішення з питань адміністративно-територіального устрою та загальний стан справ у зазначеній сфері.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про довідник «Україна. Адміністративно-територіальний устрій» (реєстр. № 7395 від 22.11.2010 р.), внесений народними депутатами України В. Сінченком, В. Демчишеним, прийняти за основу та в цілому.

2. Визначити співдоповідачем з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народного депутата України, голову підкомітету з питань державного будівництва В. Демчишена.

ГОЛОСУВАЛИ:За” - 9 народних депутатів України, “Не брав участі в голосуванні” - 1 народний депутат України (Ю.Ключковський).

Рішення прийнято.

 

5.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань місцевого самоврядування М.Трайдука про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” щодо розвитку підприємництва (реєстр. №7033,  н.д. Н.Королевська).

Доповідач зазначив, що законопроект за реєстр. №7033, як вказує його автор, спрямований на створення сприятливих умов для здійснення підприємницької діяльності на місцевому рівні шляхом розширення (конкретизації) окремих повноважень виконавчих органів сільських, селищних, міських рад та повноважень сільського, селищного, міського  голови.

Проектом Закону пропонується внести зміни до статей 18, 30, 42 та 47 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”.

Комітет з питань бюджету у своєму висновку вважає, що законопроект матиме опосередкований вплив на доходну та видаткову частину бюджетів, збільшуючи їх, і може бути прийнятий за умови, якщо він буде офіційно оприлюднений до 15 серпня 2011 року, тоді він набуває чинності не раніше 1 січня 2012 року, в іншому випадку його норми можуть застосовуватися не раніше 1 січня 2013 року.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку висловлює цілий ряд зауважень до законопроекту та вважає за доцільне за наслідками  першого читання повернути його суб’єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Погоджуючись, загалом, із аргументацією наукової експертизи, можна відзначити, що порушені у проекті питання в більшості своїй повинні вирішуватись в рамках загальних механізмів участі членів територіальних громад у здійсненні місцевого самоврядування, а не шляхом запровадження спеціальних механізмів співпраці органів місцевого самоврядування із конкретними категоріями осіб (у даному випадку – підприємцями) за «галузевим» принципом. В іншому випадку до законодавства України доведеться вносити велику кількість норм про співпрацю і взаємодію з медичними працівниками, освітянами, працівниками культури та спорту і багатьма іншими категоріями осіб за галузевою професійною ознакою. Окремі новації законопроекту не мають безпосереднього відношення до підприємництва, а стосуються загальних питань діяльності органів місцевого самоврядування, необґрунтовано ускладнюють чинні норми.

Голова підкомітету з питань місцевого самоврядування М.Трайдук ознайомив членів Комітету із висновком підкомітету щодо даного законопроекту та запропонував підтримати його повернення суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Верховній Раді України відповідно до пункту 3 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” щодо розвитку підприємництва (реєстр. № 7033) повернути суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

2. Доручити виступити від Комітету при розгляді цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України - голові підкомітету з питань місцевого самоврядування Трайдуку М.Ф. 

ГОЛОСУВАЛИ:За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

6.

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету О.Омельченка про проект Закону про пропозиції Комітету щодо зняття з розгляду Верховною Радою України проекту Закону про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з проведенням місцевих виборів в окремих адміністративно-територіальних одиницях (реєстр. №1401) та проекту Закону про внесення змін до Закону України “Про Державний реєстр виборців” (щодо статусу і здійснення повноважень органів Державного реєстру виборців та складання списків виборців) (реєстр. №3469), прийнятого у другому читанні 01.12.2009 р.

Доповідач зазначив, що 10 липня 2010 року було прийнято новий Закон України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” № 2487-VI, а Закон України “Про Державний реєстр виборців” був викладений у новій редакції Законом України “Про внесення змін до Закону України “Про Державний реєстр виборців” № 2536-VI від 21 вересня 2010 року. Тому вищезазначені законопроекти втратили актуальність і можуть бути зняті з розгляду рішенням Верховної Ради України за пропозицією нашого Комітету. Проект висновку з цього питання роздано.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України  проект Закону України про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з проведенням місцевих виборів в окремих адміністративно-територіальних одиницях (реєстр. № 1401) зняти з розгляду як такий, що втратив актуальність,  відповідно до частини другої статті 95 Регламенту Верховної Ради України.

2. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про Державний реєстр виборців” (щодо статусу і здійснення повноважень органів Державного реєстру виборців та складання списків виборців до створення Державного реєстру виборців) (реєстр. № 3469) відхилити та зняти з розгляду як такий, що втратив актуальність, відповідно до частини другої статті 95, пункту 4 частини першої статті 129 Регламенту Верховної Ради України.

3. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян - народному депутату України Подгорному С.П.

ГОЛОСУВАЛИ:За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

7.

       СЛУХАЛИ: інформацію заступника Голови Комітету Ю.Ключковського про підготовку до проведення круглого столу “Проблеми законодавчого регулювання місцевих референдумів: український та зарубіжний досвід” та направлення на експертизу до Ради Європи (Програми РЄ “Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні”) проекту Закону України про місцевий референдум (реєстр. № 7082 від 03.09.2010 р.).

Заступник Голови Комітету Ю.Ключковський ознайомив присутніх із питанням підготовки до проведення зазначеного круглого столу та вніс пропозицію щодо створення відповідної робочої групи.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

       УХВАЛИЛИ:

1. Створити робочу групу з підготовки проведення круглого столу “Проблеми законодавчого регулювання місцевих референдумів: український та зарубіжний досвід”, до складу якої включити (за згодою) народних депутатів України - членів підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян, представників Міністерства юстиції України, органів місцевого самоврядування та їх асоціацій, вітчизняних та міжнародних експертів.

2. Призначити керівником робочої групи народного депутата України, голову підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного.

 

3. Доручити робочій групі:

-    сформувати список запрошених осіб,

-    підготувати порядок проведення круглого столу,

-    затвердити порядок ведення круглого столу, регламент та здійснити інші організаційні заходи.

4. В рамках співробітництва Комітету та Програми Ради Європи “Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні” звернутися до Директорату з питань демократичних інституцій Генерального Секретаріату Ради Європи (Програми Ради Європи “Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні”) з проханням надати експертний висновок на проект Закону України про місцевий референдум        (реєстр. № 7082 від 03.09.2010р.) (проект листа додається).

5. Поінформувати Голову Верховної Ради України В.Литвина та Міністра юстиції України В.Лавриновича про направлення проекту Закону України про місцевий референдум (реєстр. № 7082 від 03.09.2010р.) на експертизу до Ради Європи.

 6. Здійснення контролю за ходом підготовки до проведення круглого столу доручити народному депутату України, голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорному.

7. Дату проведення круглого столу визначити після отримання експертного висновку.

ГОЛОСУВАЛИ:За” - одноголосно.

Рішення підтримано.

 

8.

       СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишена про затвердження персонального складу Робочої групи з питань впровадження Європейської Хартії місцевого самоврядування в Україні.

В.Демчишен звернув увагу присутніх, що до Комітету продовжують надходити пропозиції щодо забезпечення впровадження в Україні Європейської Хартії місцевого самоврядування. Тому, керуючись пунктами 6, 8 частини першої статті 15 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», підкомітет вирішив внести пропозицію про затвердження персонального складу Робочої групи з питань впровадження Європейської Хартії місцевого самоврядування в Україні для подальшої роботи з даної проблеми.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

       УХВАЛИЛИ:

1. Затвердити персональний склад Робочої групи з питань впровадження Європейської Хартії місцевого самоврядування в Україні (додається).

ГОЛОСУВАЛИ:За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

 

 

9.

       СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету С.Гордієнка про розгляд проекту вітання з нагоди Дня місцевого самоврядування в Україні, його затвердження та направлення для розміщення на офіційному веб-сайті Верховної Ради України та опублікування в газеті “Голос України”.

Доповідач ознайомив членів Комітету з проектом тексту вітання.

Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування щиро вітає працівників і службовців органів місцевого самоврядування, сільських, селищних, міських голів, депутатів місцевих рад, представників муніципальної громадськості, науковців, усіх небайдужих людей із святом – Днем місцевого самоврядування.

Сьогоднішнє його відзначення має ювілейний характер: 20 років минуло з часу прийняття парламентом Закону «Про місцеві Ради народних депутатів та місцеве і регіональне самоврядування», яким у законодавчому полі держави було відновлено інститут місцевого самоврядування, а також 10 років – з часу запровадження на державному рівні Дня місцевого самоврядування.

На органах місцевого самоврядування лежить велика відповідальність за результати вирішення надзвичайно широкого кола завдань, що постали перед кожною громадою, регіоном і країною загалом. Адже до їх відання віднесено найбільш складні ділянки управління в економічній, соціальній, культурній сферах. Сільський, селищний, міський голова, депутат місцевої ради, службовець місцевого самоврядування є тими представниками влади, до яких у першу чергу звертаються люди для вирішення своїх повсякденних проблем, тому ця ланка влади є і має залишатися надалі втіленням справжнього народовладдя, свідченням реалізації в державному будівництві принципів гуманізму, соціальної справедливості і права.

Незважаючи на труднощі та проблеми кризового періоду місцеве самоврядування в Україні розвивається і зміцнюється. Докладаються значні зусилля для покращення його фінансової спроможності, збільшення обсягів надходжень до місцевих бюджетів, забезпечення правової і організаційної автономії. Серед першочергових завдань можна відзначити необхідність вирішення проблем адміністративно-територіального устрою, повсюдності юрисдикції органів місцевого самоврядування сіл, селищ і міст, становлення повноцінного самоврядування на рівні районів і областей, вдосконалення нормативно-правової основи формування і діяльності органів місцевого самоврядування, в тому числі шляхом внесення змін до Конституції України та оновлення базового закону.

Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування завжди був і залишається прихильником і провідником політики децентралізації влади, зміцнення і розширення повноважень місцевого самоврядування, підвищення статусу його представників та службовців, розвитку форм безпосередньої демократії, формування в Україні такої моделі місцевого самоврядування, котра повною мірою відповідатиме вимогам Європейської хартії місцевого самоврядування та забезпечуватиме дотримання пріоритетних національних інтересів.

Щиро вітаємо Вас, шановні друзі і колеги, з нашим спільним святом. Хай і надалі Ваш високий професіоналізм, патріотизм, відповідальність сприяють зміцненню держави та зростанню добробуту її громадян. Нехай реальністю стануть Ваші добрі наміри, вагомішим буде Ваш внесок в утвердження демократичних засад місцевого самоврядування.

Бажаємо Вам міцного козацького здоров‘я, великого людського щастя, щедрого достатку і затишку в широкому родинному колі, творчих звершень, успіхів і здобутків у професійній діяльності на благо громад, регіонів та рідної України.

       С.Гордієнко вніс пропозицію підтримати запропонований проект вітання Комітету.

       В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.  

Пропозицію підтримано одноголосно.

 

 

 

 

 

Голова Комітету                                                          О.ОМЕЛЬЧЕНКО

 

 

За Секретаря Комітету                                                 В.СІНЧЕНКО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПИТАННЯ ПОРЯДКУ ДЕННОГО,

ЯКІ РОЗГЛЯНУЛИ НА ЗАСІДАННІ КОМІТЕТУ

01.12.2010 року

 

1. Про проект Постанови про утворення міста Ірпеня Київської області (реєстр.№6594, н.д. П.Мельник).

2. Про Робочу групу Комітету щодо вивчення можливості утворення населеного пункту на базі військового містечка Макарів-1.

3. Про проект Закону про внесення змін до статті 23 Закону України “Про місцеві державні адміністрації” (щодо повноважень місцевих державних адміністрацій) (реєстр. №7344, н.д. В.Забарський).

4. Про проект Постанови Верховної Ради України про довідник “Україна. Адміністративно-територіальний устрій” (реєстр. №7395, н.д. В.Сінченко, В.Демчишен).

5. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” щодо розвитку підприємництва (реєстр. №7033,    н.д. Н.Королевська).

6. Про пропозиції Комітету щодо зняття з розгляду Верховною Радою України проекту Закону про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з проведенням місцевих виборів в окремих адміністративно-територіальних одиницях (реєстр. №1401) та проекту Закону про внесення змін до Закону України “Про Державний реєстр виборців” (щодо статусу і здійснення повноважень органів Державного реєстру виборців та складання списків виборців) (реєстр. №3469, прийнятого у другому читанні 01.12.2009 р.).

7. Про підготовку до проведення круглого столу “Проблеми законодавчого регулювання місцевих референдумів: український та зарубіжний досвід” та направлення на експертизу до Ради Європи (Програми РЄ “Посилення місцевої демократії та підтримка реформ місцевого самоврядування в Україні”) проекту Закону України про місцевий референдум (реєстр. № 7082 від 03.09.2010 р.).

8. Про затвердження персонального складу Робочої групи з питань впровадження Європейської Хартії місцевого самоврядування в Україні.

9. Про розгляд проекту вітання з нагоди Дня місцевого самоврядування в Україні, його затвердження та направлення для розміщення на офіційному веб-сайті Верховної Ради України та опублікування в газеті “Голос України”.

 

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“7 cесія 6 скликання ”

19 грудня 2014 14:38
28 листопада 2013 12:32
28 листопада 2013 12:31
28 листопада 2013 12:08
19 листопада 2013 17:29
19 листопада 2013 17:28
19 листопада 2013 17:20
19 листопада 2013 17:16
19 листопада 2013 17:08
19 листопада 2013 17:06